Furmint >> kecske >> desszert
sponsored links
Az úgy volt (lásd Janikovszky Éva egyik legjobb könyvét: https://moly.hu/konyvek/janikovszky-eva-az-ugy-volt), hogy kedves barátok jöttek hozzánk vacsorázni. Ilyenkor én már legszívesebben friss zöldeket legelnék, de azt még nyomokban sem találni. Így hát elõvettem a karácsonyra kapott Furmint szakácskönyvet. Horváth Gábor, a mádi Gusteau étterem séfjének receptjei szerepelnek benne. Nem is akármilyenek, ráadásul nagyon alapos és érthetõ leírásokkal. Karácsony óta szemezek a könyvvel, de még nem mertem nekiugrani. Most viszont onnan jött az ötlet a pörkölt + káposztás nudli kombinációhoz. Igaz, Horváth Gábor kecskeoldalasból készíti a pörköltet, de sajnos a kecskék vidámabban legelésznek a mádi dombokon, mint a VIII. kerületben. Úgyhogy csak egy mezítlábas sertéspörkölt készült, a kecske sajt formában a desszertben köszönt vissza.
A menü:
Pácolt mozzarella (lilahagymakarikákkal, fokhagymával és bazsalikommal összerétegeztem, só, bors, olívaolaj, két nap pihenés a hûtõben) és cékla (ilyen: http://pommepomme.blog.hu/2012/10/20/ceklasalata_az_uj_szakacskonyvbol, csak a sajt hagymáit tettem bele).
Pörkölt és káposztás nudli tejfölkrémmel (A nudli a Furmint szakácskönyvbõl, a rávaló káposzta Litauszki Zsolt tokajis változata: http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/kaposztas-teszta-fontina-habbal, a tejfölhöz meleg tejszínben feloldottam egy zselatinlapot, és összekevertem tejföllel. Így megmaradt a savanykássága, de kicsit testesebb, habosabb lett.)
A képen látható kecskasajtkrém málnával (Kecskesajtkrémet kevertem mézzel, azt rétegeztem cukorral és keményítõvel összerotyogtatott fagyasztott málnával. A Président kecskekrémsajt nekem nagyon bevált, nincs nagyon erõs íze, ebbe tökéletes.)